Chirurgická oceľ a kuchynské
nádoby
Veru tak,
chirurgická oceľ, to nie sú
len krásne vyzerajúce a pritom lacné šperky či piercingy
alebo tie lekárske nástroje, z ktorých mnohým behajú po
chrbte zimomriavky. Veľmi dobre plní i požiadavky, ktoré sa
kladú na kuchynské náčinie.
Na výrobu
nádob na varenie sa používa
bežne oceľ triedy 316, ale aj trieda 304. Niektorý výrobcovia
takýchto nádob sa pokúšajú využiť fakt, že na výrobu sa
u nich používa chirurgické oceľ triedy 316, prípadne 304,
na reklamu výrobku. Či ide o takú alebo hentakú oceľ,
vydávajú ju za tú najkvalitnejšiu. Teraz sa pozrieme na rozdiely
medzi typmi 304 a 316.
Podľa
čísel má oceľ 316 istý
obsah molybdénu, asi 2-3%, pričom oceľ 304 v sebe vôbec nemá
molybdén. Ten je zodpovedný za vyššiu tvrdosť kovu, čo ale
v prípade kuchynského riadu nie je dôležitá vlastnosť. Čo
ďalej? Keď sa pozrieme na obsah niklu, 316-ka ho má v sebe
obvykle viac, no nie je to úplné pravidlo. A čo sa týka
obsahu chrómu, tam zasa vedie chirurgická oceľ číslo 304, no
znova platí, že to nie je pravidlo, môže to byť aj naopak.
Čo pre
nás z týchto porovnaní
vyplýva? Nasvedčuje niečo tomu, že si máme radšej kúpiť
nádobu na varenie z chirurgickej ocele 304 či naopak,
z ocele
316? Vôbec nič! V oboch nádobách sa bude variť rovnako
dobre a jedlo z nich bude chutiť rovnako. Takže
žiadny
rozdiel medzi nimi fakticky nie je? Nuž, niečo by sa našlo –
Výroba ocele 316 je oproti 304-ke drahšia, takže rovnako dobrá
panvica z ocele 304 vás môže teoreticky vyjsť na menej
peňazí.
Kde sa
teda chirurgická oceľ 316 hodí
viac ako 304-ka. Použitie jeho variantu 316L poznáme. Číslo 316
inak obľubujú výrobcovia námornej výzbroje, ktorá je neustále
vystavená pôsobeniu slanej morskej vody. V týchto podmienkach
vydrží dlhšie ako oceľ 304. Oceľ 316 sa pred 304-kou
uprednostňuje aj tam, kde na materiál pôsobí chlorid sodný, lebo
s ním vydrží dlhšie nepoškodená.
|